torsdag 28 juni 2018

Fjällstuga i skapande

Herreje så trött under kalufsen jag är. Vi ska ju bygga ut vår stuga i Kirjaluokta från 21kvm till 33kvm, och focus har legat på förvaring och bäddplatser.
Initialt skulle vi ha 2 platsbyggda 160 breda våningssängar i 2 sovrum samt 2 bäddsoffor i allrum så 10-12 pers ryms att sova. Men när är vi så många egentligen där samtidigt?? Och hur i hela fridens dag skulle vi rymmas att vara så många på dessa *harkel* 33kvm???
Så planen ändrades till 1 sovrum med platsbyggd 160 våningssäng medans mitt och Uffes sovrum blir fredad zon med en vanlig 160 säng. Och hur många soffor som får plats återstår att se tills stugan är färdig. Men förvaringen är fortfarande viktig så det blir loft ovanför sovrummen som blir ca 1-1,5m djup och går längs hela den stugsidan.
Sen brakade vi iväg och ritade 2 hela fönsterväggar och en köksvägg.....what about förvaringen då??
Ja under sängarna och på loftet då, och så blir det fler köksskåp än nu och mycket högre, men det blir spännande att se hur jag får till det.

Sen har det varit ett jäkla meckande och räknande på hur stora fönstrena ska vara....vilket tagit stor del av kvällen. Köket hade jag som tur var ritat upp i stort sett färdigt, så det var lite finjusteringar samt bestämmande av gasolspis och kylskåp samt 12v fläkt. Men där var oxå ett himla läsande av produktfakta kring både spisen och kylen för att se hur stora luftspalter de behöver omkring sig och ta med detta i ritningen....gäsp...

Nåja tror nu att jag fått med det mesta så vi kan åka in på IKEA och se ut köksinredningen. Har dock beslutat oss för en gammal hederlig diskbänk i rostfritt som täcker hela bänkytan, inte så sexigt men nödvändigt då vi kommer att förvara hinkar med vatten på den, och den måste nog köpas någonannanstans ifrån.
Köksluckorna är jag sugen på att ha i mörkgrått eftersom hela stugan i övrigt kommer att ha vit liggande panel, men det tål oxå att grunnas på då den fortfarande bara är på 33kvm med 2 sovrum och hall. Och jag vill inte att den ska kännas mindre p.g.a för mörka luckor.
ja ni hör ju...mycket funderande är det ju...

Nåja, golvet har vi iallafall bestämt blir en plastmatta i mörkgrått som ser ut som breda brädplankor. Där har vi oxå fått ändra oss från vinylskivor då dessa inte tål de stora temperaturskillnaderna som vi kommer att ha under vintern, eftersom stugan står kall när vi inte är där....synd för de var så himla snygga :/

Fönstrena har vi bestämt blir aluminium med isolerglas av varmaste sorten med spröjs b130 h150, men med blodröd/mörkröd aluminium på utsidan eftersom vi kommer att måla stugan i tjärvitriol (underhållsfritt) med en lika blodröd ytterdörr så det blir lite kul. Vill även ha knutarna i samma röda så vi får se vem som vinner den striden...U är ju mer för underhållsfritt och jag är mer för att tänka att han behöver något att pyssla med nångång om sänder....hehehe.... Ja i skrivande stund har jag uttalat att jag kan måla för det är ju så roligt, men i slutändan vet jag att han kommer att vilja ta över ändå :)

Fasen, kom just på att jag verkligen inte vill att det ska synas innifrån att spröjsen är röda eftersom det kommer att skära sig mot det vita/gråa/svarta och rosa jag kommer att inreda insidan i...OMG, måste jag fundera ännu mer :O
De måste ju beställas omgående om de ska komma till slutet på augusti!!! Panik utbröt just!!! Måste ringa fönsterleverantören i morgon bitti!
Månne hur det skulle se ut om jag bara sket i spröjsen??? Blir fönsterytorna för kala då??? Ja, men ni hör ju vilket meckande det är med alla besluten som måste tas.
Även om det bara är en liten stuga så är det ju mitt älsklingstillhåll och det måste bli perfekt direkt, för jag lär ju aldrig göra om den igen.

Det är ingen lek att få ut byggmaterial, eller något annat för den delen, dit eftersom vi huserar i väglöst land. Vi har fraktat mycket av materialet dit med skoter sista helgen med snö, men eftersom vi fick bygglovet så sent så hann vi inte få dit allt.
Nu blir det med helikopter, de mindre sakerna kan vi frakta med båt, så det gäller att komma ihåg ALLT så vi kan få ut det när vi har helikoptern där för den är ju inte helt gratis.

Jag ska försöka lägga in före och efter bilder, samt hur det går efter som. Byggstarten beräknas till 20/8 och jag kan knappt bärga mig.

Over and out från en tokslut Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar